Abaliget:


A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-gyógybarlang. A víz eróziós tevékenysége által alakított formavilága következtében régebben a világ száz természeti csodája közé sorolták.

A folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a gyalogosan, kényelmesen megtekinthető 466 méteres főág és a három, nehezen járható mellékág. A barlang, az emberi szem számára láthatatlanul, ma is változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. Klímája, köszönhetően a 97 %-os páratartalmú levegőnek és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést.

További információk megtekintéséhez a Wikipédián kattints ide!
Orfű:


Orfű a Baranya megyei Hegyháton, a Mecsek hegység északnyugati "hátánál", Pécstől 15 km-re elhelyezkedő üdülőfalu. A völgy korábbi öt ősi települése (Orfű, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres) formálódott az elmúlt jó harminc év alatt - a természeti értékek lehetséges megtartásával, sőt gyarapításával - az ember beavatkozása révén ezerarcú, mégis egységes, Európa szerte ismert üdülőterületté. A mindössze 800 lelket számláló település kisvárosnyi (445 hektáros) belterületén lakó- és üdülőövezetek, tavak (az Orfűi, a Pécsi és a Herman Ottó tó, összesen 113 hektár vízfelülettel), erdők, ligetek és szépen rendben tartott parkok adnak helyet a nyári üdüléshez. Az üdülővendégek szórakozását, kikapcsolódását, pihenését és ellátását strandok, fejlett kereskedelmi és vendéglátó hálózat, sportpályák, lovardák, zenés és műsoros rendezvények szolgálják.

Az üdülés, pihenés, vízisportok űzése mellett elsősorban a horgászat, vadászat és környék természeti értékeinek gyalogos - autós megismerése jelenthet kellemes kikapcsolódást. Érdeklődésre tarthatnak számot a helyi védettségű régi lakóházak (ezek közül is főleg Tekeres faluképe), a Malommúzeum (melyben ma is őrlik a búzát), az Orfűi Tájház és Kemencés Udvar, a természetvédelmi területek és a Mecsek-hegység erdő borította hegyláncai.

Orfű - Vízfő barlang
Orfű

További információk megtekintéséhez a Wikipédián kattints ide!
Pécs:


http://www.pecs.infomap.hu/intro.php

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken az i. sz. II. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A település a IV. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000. decemberében felvette a világörökségi listára, és ezáltal az emberiség egyetemes kultúrkincsei közé került.

A püspökséget közel ezer éve, 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította.
A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője. A 150 éves török hódoltság után - e korszak gazdag építészeti emlékeinek megőrzésére nagy figyelmet fordított a város, s így azokat ma is érdemes megtekinteni -, 1780-ban Pécs szabad királyi városi rangot kapott Mária Terézia királynőtől. Ezt követően erőteljes polgárosodás, gazdasági fejlődés indul el. Az iparosodás a XIX. Század első felében jelentősen felgyorsult, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé váltak.

Pécs
Pécs

További információk megtekintéséhez a Wikipédián kattints ide!
Harkány:


Harkány Baranya megye déli részén, a Dráva folyó völgyében fekszik. Hajdani birtokosai között tudhatjuk a Garai és a Batthyány-családot is, akik egyúttal a szomszéd vár, Siklós urai is voltak. A víz csodálatos hatására a hagyomány szerint 1823-ban Pogány János nevű gyűdi jobbágy esete hívta fel a figyelmet, akit szaggató lábfájásától a harkányi mocsarak "szabadították" meg.

A Harkányi Gyógy-és Strandfürdő közel 200 éves múltra tekinthet vissza. 1823 óta vannak írásos emlékeink a Harkányi gyógyvíz jótéteményeiről. Az alkáli hidrogénkarbonátos kénes gyógyvíz összetételét tekintve európában egyedülálló. Harkányfürdőt kitűnő természeti adottságainak, a víz gyógyhatásának és pompás környezetének köszönhetően, hosszú ideje csak a "Reumások Mekkája"-ként emlegetik. 1824-ben a Batthyány-család kezdte meg a fürdő kiépítését, amely ma már közel egymillió vendéget fogad évente.

Harkány a mozgásszervi-, emésztőrendszeri -, és bőrproblémákkal érkezőkön kívűl, a vizes szórakozás-kikapcsolódás híveit is várja, az év minden szakában.

További információk megtekintéséhez a Wikipédián kattints ide!
Herman Ottó madár-, hal- és vadrezervátum:


Herman Ottó rezervátum
Herman Ottó rezervátum
Herman Ottó rezervátum
Herman Ottó rezervátum
Magyarhertelend:


Magyarhertelendet elsősorban a sok száz méteres mélységből feltörő termálvíz, és az erre épült árnyékos szép strand tette kedvelt fürdőhellyé. A tágas, arborétumszerű, több mint 2 hektáros parkban májustól szeptemberig fürdőmedencék, étterem, borozó, söröző, büfésor, ajándékpavilon várja a vendégeket. A melegvizű medence 36°C-os vize gyógyhatású. Külön említést érdemel a község üdülőövezete.
A falu barátságos, kedves hangulatát fokozza a szinte minden utcáját ékesítő virágözön.

További információk megtekintéséhez a Wikipédián kattints ide!
Mohács:


1816-ban Király József pécsi püspök építtette az ütközetben elesettek emlékére. A klasszicista kápolnában Dorffmeister István két festménye látható. Az egyik kép az 1526-os mohácsi csatát és II. Lajos király tragédiáját ábrázolja. A másikon az ún. "második mohácsi csata", az 1687-es győztes ütközet egy jelenete látható. (Szökőcs Béla)

További információk megtekintéséhez a Wikipédián kattints ide!
Siklós:


Az ország egyik legrégebbi és legkiválóbb borvidéke is a Villányi-hegység lejtőin alakult ki, a Villány-Siklósi borvidék. Már a rómaiak is termeltek ezen a területen bort, ásatásakkor előkerült, Bacchust, a boristent ábrázoló domborművek és sírfeliratok is bizonyítják ezt.
A honfoglaló magyarok - bár valamilyen szintű borkultúrát magukkal hoztak - átvették az itt talált régi római hagyományokat, a kettő idővel keveredett, s így a mai magyar borkultúra is igen nagy mértékben kapcsolódik ehhez a vidékhez, itt élt ugyanis a Bor nemzetségből való Bor vitéz is, aki a helyi nedű lelkes híve, s szorgalmas támogatója volt. A hagyomány szerint a nemes ital róla kapta magyar nevét.

A török megszállás után szerb és horvát menekültek érkeztek erre a vidékre, akik magukkal hozták a vörös bor termelésének szokását (előtte csak fehér volt itt található), s mint hogy Villány területének termőtalaja a vörös szőlő termesztéséhez kiválóan alkalmas, így a borvidék fokozatosan két részre osztódott. Siklósra a fehér borok jellemzőek, s Villányban elsősorban vöröset találhatunk.

További információk megtekintéséhez a Wikipédián kattints ide!
Szigetvár:


Szigetvár történelmi város, a történelmi múltunkból kiemelkedik Zrínyi Miklós és vitézeinek hősiessége. A várkapitány 2500 katonájával állt helyt a Szulejmán szultán vezette 80 000-es török hadsereg támadásaival szemben. Az utolsó napon 1566. szeptember 7-én, Zrínyi a 200 vitézre olvadt csapatával kitört a várból, itt érte mindannyiukat a hősies halál. Szigetvár Zrínyi Miklós és katonái révén örökre beírta magát Magyarország és Európa történelmébe.

A várban minden látogató felfedezheti a múltunk értékeit, ízelítőt kaphat a török kor hangulatából. Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje - történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett - a kiváló minőségű gyógyvíz, ezért is volt már közel ötven éve város egyik leghőbb vágya egy európai színvonalú gyógyfürdő megépítése, mely fürdő építési munkálatai végül 2007 szeptemberében fejeződtek be. A két éven át tartó építkezés eredményeként Szigetvár város szívében - a régi termálfürdő helyén - egy kiemelkedően impozáns, szemet gyönyörködtető létesítmény nőtt ki.

További információk megtekintéséhez a Wikipédián kattints ide!
Villány:


Villány a testes, tüzes vörösborok hazája. A csodás természet, az éghajlat, az itt élő emberek szorgalma, szaktudása, vendégszeretete valamint a borral szembeni magas minőségi elvárások tették nemzetközileg és országosan is méltán híressé a Villányi vörösbort. Mértéktartó fogyasztása jótékony hatással van egészségünkre.

A borvidék Siklósi körzetében telepítik a fehér szőlőfajtákat, a köztudatban is a "Siklósi" név párosul ezekhez a borokhoz. Valójában több szőlőfajtákból készítenek borokat. Nemcsak késői szüretelésű, hanem friss szárazborokkal is találkozhatunk. Az itteni fehérborok különlegessége abban rejlik, hogy szőlőjük sokkal több meleget kap, mint más fehérborok, ám megfelelő borászati szaktudással, a savak megtartása mellett, ezek a fehérborok is nagyon tartalmasak lehetnek.

Villány vörösborai nemcsak a borvidéket, hanem az ország borászatát is képviselik. Valójában izgalmas kalandra vállalkozik az, aki határozott céllal sorba kívánja venni a villányi vörösborokat. A borok nem egyformák, mert fajtájuk és a dűlők is különbözőek és természetesen a pincéknek is különbözik stílusuk és borfilozófiájuk. Villány attól is különleges, mert eltérő jegyek mellett az azonosság is jól látható.

További információk megtekintéséhez a Wikipédián kattints ide!


Abaligeti barlang


Orfű


Orfű - "Gomba"


Orfű


Pécs


Pécs


Pécs


Mecsek- Zsongorkő


Harkány


Harkány


Herman Ottó rezervátum


Herman Ottó rezervátum


Herman Ottó rezervátum


Magyarhertelend


Mohács


Siklós


Siklós


Siklós


Szigetvár


Szigetvár


Villány


Villány

Elérhetőségek | © Copyright 2008-2013. | Webdesign: Balintko Bt.